« Siste dager i Finland | Main | Ferie og gjestfrihet »

Severdige Savonlinna

Etter å ha ordna alt vi skulle ordne har det blitt tid til noen fine feriedager mens vi venter på 1. oktober og innreise til Russland. For tro det eller ei, Savonlinna er en liten og passe skjult turistskatt her i sør-øst Finland. Vi anbefaler faktisk på det varmeste et lite besøk til dette stedet ved Finlands største av i alt 187 888 innsjøer. Under følger litt fakta dersom noen skulle ønske avlegge et besøk:

Savonlinna, eller Nyslott som svenskene kaller det, er en by og kommune på rundt 27 800 innbyggere og ligger ved innsjøgruppen Saimen. Byen ble grunnlagt i 1639 av grev Per Brahe. Mannen som forøvrig er opphavet til uttrykket i "grevens tid". Av de mange severdigheter området har å tilby ønsker vi å trekke fram st. Olofsborg og Rauhanlinna. Et besøk på et av dampskipene som seiler rundt byen kan også være verdt et besøk, samt en rundtur i det koselige sentrum.

Olavlinna

St. Olofsborg ble anlagt i 1475 av byggherre Erik Axelsson, først i tre og senere i stein, de fant vel ut at stein funka bedre. Den fungerte som et viktig punkt som daværende grensepost mot Russland. De tre eldste tårnene: Kirketårnet, Klokketårnet og det aller eldste st. Eriks tårn står fortsatt, men det noe nyere Tykketårnet er desverre borte. Da grensa mot Russland ble flyttet østover på 1600-tallet ble også borgens strategiske betydning tapt. Kulturelt står borgen imidlertid forsatt sterkt da det arrangeres operafestival her hvert eneste år. Vel verdt et besøk tror vi.

Rauhalinna

Rauhalinna, som oversatt betyr fredspalass, er et stort trehus omtrent to mil utenfor Savonlinna. Dekorert de fantastiske utskjæringer ble dette byggverket satt opp i det runde år 1900 av en general-løytnant for den russiske Tsar. Nils Weckman som han het var så glad i kona si Alma at han kjørte opp dette kunstverket av et hus i sølvbryllupsgave. Det ble satt opp av de fremste håndverkerne både Finland og Russland kunne tilby. Prisen kom derfor fort opp i 200 000 gullpenger, men hva er vel noen gullmynter når det handler om fred og kjærlighet?

PrintView Printer Friendly Version

EmailEmail Article to Friend

Reader Comments

There are no comments for this journal entry. To create a new comment, use the form below.

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
Some HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>